Sağlık

AB Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde “Afetlerde Kadın Sağlığı” paneli düzenlendi

Ege Üniversitesi (AB) Sağlık Bilimleri Fakültesi, “Dünya Kadınlar Günü” münasebetiyle “Afetlerde Kadın Sağlığı” konulu panel düzenledi. EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Ceber Turfan, Sağlık Bölümleri Ebelik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. Esin Ceber Turfan, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak günün anlam ve değerine ilişkin açıklamalarda bulundu. prof. Dr. Ceber Turfan, “Dünyanın çeşitli bölgelerine baktığımızda coğrafyanın kader olduğunu görüyoruz. Bu coğrafyanın kaderini en çok kadınlar yaşıyor. Çocukları ve aileleri ile toplum ve yaşadıkları coğrafya için canla başla çalışan tüm kadınların kadınlar gününü kutluyorum.”

prof. Dr. Bugün, kadın hakları mücadelesinde hayatını kaybeden kadınların adlarında kalıcı izler bırakan nadide bir gün. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin insan sağlığını ne kadar derinden etkilediğini hep birlikte gördük ve yaşadık. Afet bölgesindeki kadınların yaşadıklarını basından ya da muhtemelen birinci elden birçok kez duymuş olmamıza rağmen, genel olarak neler olup bittiğine dair bir ölçü olması amacıyla bu etkinliği düzenledik. Bu etkinlikte emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Panelde afetlerde kadınların ruh sağlığı ve üreme sağlığına dikkat çekildi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Birsen Karaca Saydam’ın yaptığı panele Dr. Öğretim Üyesi Mahide Demirelöz Akyüz ve Dr. Öğretim Üyesi Zehra Baykal Akmeşe konuşmacı olarak katıldı. Panelde Dr. Öğretim Üyesi Mahide Demirelöz Akyüz “Afetlerde Kadın Üreme Sağlığı” konulu sunum yaptı. Öğretim Üyesi Demirelöz Akyüz, “Afet sonrası ortaya çıkan birçok sağlık sorununun yanı sıra kadınların üreme sağlığı da bu konuda dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Gebelerin özellikle afet dönemlerinde sağlıklı koşullarda doğum hizmeti almaları çok önemlidir. Özellikle bu noktada tüm sağlık çalışanlarının görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi ve olası durumlara karşı hazırlıklı olması gerekmektedir.

“Afetlerde Kadın Ruh Sağlığı” konulu bir sunum yapan Dr. Öğretim Üyesi Zehra Baykal Akmeşe, “Ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Hem akademik hem de klinik olarak emeği geçen herkese, sahada görev yapan sağlık çalışanlarımıza ve öğrencilerimize, depremzede vatandaşlarımıza hizmet çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ne yazık ki, beyin sarsıntısından sonra iyileşmek uzun yıllar alacaktır. Geçmiş ve şimdiki deneyimlerimiz, gelecekte ruh sağlığımızın nasıl olacağı konusunda ipuçları verir. Küreselleşme ile birlikte ekonomik krizler, pandemiler, depremler gibi afetlerle baş etmeye çalışıyoruz. Ruh sağlığını ve kendini savunmayı geliştirmeye yönelik stratejiler geliştirilmeli ve toplumu güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

sulusarayhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu