Sırbistan, AB’nin Kosova’nın üyelik başvurusuna itiraz etmesini istiyor
Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, Kosova’yı tanımayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Priştine’nin AB üyelik başvurusuna itiraz etmesini sağlamaya çalışacaklarını söyledi.
Yerel basına yaptığı açıklamada Daciç, ülkesinin Kosova’nın AB üyeliği için başvuracağı adımları yavaşlatmak için çalışacağını belirterek, “Kosova’yı tanımayan AB ülkelerinin Priştine’nin üyelik başvurusuna itiraz etmesini sağlamaya çalışıyoruz.” söz konusu.
Bu hafta İngiltere, Fransa, Portekiz ve Almanya’dan ülkesine resmi ziyaretler olacağını kaydeden Daciç, “AB’ye gelince Kosova’nın başvurusunu bekleyeceğiz. Washington Anlaşması’na bağlı kaldık ama AB üyelik başvurusu Kosova’nın kendisine saygı duymadığını gösteriyor. Barışın korunması önemlidir. Sırbistan hiçbir olayın suçlusu olmayacak ve hiçbir müdahaleye sebep olmayacaktır.” dedi.
Daciç, “Görüşlerimizi ifade etmek ve çifte standarda karşı çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sırbistan, Brüksel Anlaşması dahil tüm anlaşmalara saygı duyuyor. Kosova’nın kuzeyindeki sorun (Kosova Başbakanı) Albin Kurti’nin yaptığı gibi tek taraflı çözülemez. Sırpların rızası olmadan, Kosova polisinin kuzeyde yapacak bir şeyi yok.” terimleri kullandı.
Ülkesinin kırmızı çizgileri olduğuna dikkati çeken Daciç, “Sırbistan’ın ‘başka hamleleri’ düşünmesini gerektirecek bir durum olmayacağını umuyoruz” dedi. söz konusu.
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, geçtiğimiz hafta Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen AB-Batı Balkanlar Tepesi öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, ülkesinin yıl sonuna kadar üyelik başvurusunda bulunacağını söyledi.
Kosova ve Sırbistan’da gerginlik
Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kosova’nın kuzeyindeki 4 belediyede 18 Aralık’ta yapılması planlanan erken genel seçimler öncesinde iki ülke bir kez daha karşı karşıya geldi.
Kosova’nın seçim öncesi bölgede güvenliği sağlamak amacıyla ülkenin kuzeyindeki yoğun nüfuslu Sırp bölgelerinde güvenlik güçlerinin varlığını artırması, iki ülke arasında karşılıklı gerginliğe neden oldu.
Kuzeyde yaşanan olayların ardından Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, erken yerel seçimlerin Nisan 2023’e ertelendiğini açıklamış ancak bu karar bölgedeki gerilimi azaltmamıştı.
Kosova polisinin eski Sırp üye Dejan Pantiç’i gözaltına almasının ardından, Kosovalı Sırplar ülkenin kuzeyinde barikatlar kurarak, EULEX’in gece devriyesi sırasında saldırıya uğradığını iddia ettiler.
Sırbistan’ın Kosova Hükümeti Dairesi Müdürü Petar Petkoviç, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Kosova Özel Polis Birimi’nin (ROSU) Gazivode’ye girerek Sırp bayraklarını yırttığını iddia etti.
AB, NATO ve ABD kuzey Kosova’da gerilimi düşürme çağrısında bulunurken, Kosova ve Sırbistan’dan ciddi açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.
AB çatısı altında 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında dönemsel olarak çatışan Sırbistan ve Kosova, ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor. arabuluculuk.??????????